Microsoft Photosynth – vytváření 3D obrazů objektů z fotografií -

Microsoft Photosynth je aplikace, která dokáže z fotografií libovolného objektu složit jeho trojrozměrný (3D) obraz.

Microsoft Photosynth je nová a do značné míry převratná technologie. Umí totiž slučovat obyčejné digitální fotografie do podoby 3D obrazu zachyceného předmětu. To skýtá řadu využití, od virtuální prohlídky zajímavých míst či staveb až po využití například v kriminalistice.

Abyste mohli tuto službu použít, potřebujete několik věcí. Aplikace se neinstaluje, funguje v internetovém prohlížeči. Pro přístup do aplikace Microsoft Photosynth musíte mít vlastní Live ID – uživatelské jméno (email), které je společný pro produkty společnosti Microsoft. Jeho získání je záležitostí několika kliknutí.

Pakliže chcete pouze prohlížet již existující trojrozměrné obrazy, které vytvořili ostatní uživatelé služby Photosynth, je Live ID vše, co potřebujete. Obrazů je již v současnosti dostupné velké množství, hodí se tedy integrované vyhledávání.

Pokud se však chcete aktivně podílet na vytváření tzv. synthů (3D obrazů), budete samozřejmě potřebovat odpovídající fotografie. Tipy a postřehy pro pořizování fotografií najdete na webu služby, základní požadavek však je, aby se fotografie v co největší míře překrývaly.

Speciální program, který běží na vzdáleném serveru (váš počítač tak není vytvářením 3D obrazu nijak zatěžován) z vámi dodaných fotografií složí více či méně dokonale trojrozměrný obraz fotografovaného předmětu. Jeho trojrozměrnost je ovlivněna měrou, s jakou fotografie pokrývají povrch předmětu. Tato míra je u každého synthu procentuálně vyjádřena – ideální je samozřejmě 100% pokrytí, v praxi je však použitelné již 75% a větší pokrytí. Váš synth se následně přidá do galerie na stránkách služby. K dispozici máte celých 20 GB prostoru, takže se rozhodně nemusíte omezovat.

Ve výsledném obraze se můžete za pomoci myši pohybovat nejen nahoru a dolu, ale i dopředu a dozadu a také se otáčet. Kvalita přiblížení pak závisí především na rozlišení zdrojových fotografií.

K prohlížení synthu je třeba speciální doplněk, dostupný jak pro MS Internet Explorer, tak Mozillu Firefox. Zdarma je dostupná i malá aplikace, pomocí které můžete synthy vytvářet a prohlížet i bez použití internetového prohlížeče, i v tomto případě se však bez internetového připojení neobejdete, fotografie je totiž nutné odeslat na server.  

Program pro vytváření a prohlížení synthů v PC společně s doplňkem pro prohlížeč ke stažení ZDE ( MB)


12345 (5 = nejlepší) Ohodnoťte Microsoft Photosynth – vytváření 3D obrazů objektů z fotografií
Líbí se vám Microsoft Photosynth – vytváření 3D obrazů objektů z fotografií? :
Operační systém: Win XP/Win Vista

Jednoduchá instalace: Ano
Jazyk: Anglický

Kód pro sdílení článku: (zobrazit »)

Odkaz:

HTML kód:

Kód do fóra:

Počet komentářů: 0 (Ukaž komentáře) | Přidat komentář |
|
Informační e-mailDoporučit článek kamarádovi / kamarádce (e-mailem)

MP3: Vivaldi , Jaromír Nohavica MP3
Programy: AVG zdarma , avast! Free Antivirus , OpenOffice.org , online ICQ , Verdict Free anglicko český slovník , CCleaner, KMPlayer
Video: Vyprávěj , iVysílání
Ostatní: SMS zdarma do všech sítí , Seriály online , CCCP kompletní video kodeky , Online disk Dropbox s 500 MB bonusem.